Ga naar de inhoud
Home » Wat is Reiki?

Wat is Reiki?

Originele Japanse Usui Reiki

Reiki Ho werd oorspronkelijk opgericht door Mikao Usui Sensei, en kreeg de naam ‘Usui Reiki Ryoho’ (Ryoho betekent een behandeling of therapie).  Mikao Usui Sensei werd geboren in 1865. Hij verliet zijn geboortestad (de prefectuur Gifu) toen hij nog jong was, begon te werken en had verschillende banen. Door deze ervaringen begon hij diep na te denken over de ware zin van het leven.

Na een lange zoektocht concludeerde hij dat het doel van het leven was om Anshin Ritsumei (ー心立命, Spirituele Vrede, 悟り, Satori ) te bereiken.

Wat is Anshin Ritsumei?

Anshin Ritsumei is de waarheid te kennen dat het universum ieder van ons een leven geeft met een levenslange missie. Het Universum wil het beste voor ons, het stuurt nooit ziekte of ongelukkigheid, dus we moeten het Universum vertrouwen met een vredige geest, en onze plicht uitvoeren, wat er ook gebeurt. 

Usui Sensei begreep deze waarheid, en beoefende drie jaar lang meditatie in een tempel in Kyoto om zijn zoektocht naar Anshin Ritsumei voort te zetten. Hij was echter enkel met deze meditaties niet in staat om Anshin Ritsumei te bereiken. In wanhoop ging Usui Sensei vasten en bereidde zich voor op de dood op de berg Kurama. Als gevolg hiervan resoneerde zijn innerlijke trilling met de trilling van het Universum, en Hij ervaarde Eenheid met deze trilling.
Hij bereikte uiteindelijk dan toch Anshin Ritsumei. 

Usui Sensei wist intuïtief dat de trilling waarmee hij resoneerde de energie “ Reiki “ was waar hij lang geleden van had gehoord, en begreep dat Reiki een trilling is in het Universum die ons naar een gezond en gelukkig leven zal leiden. Op weg naar huis ervaarde hij veel genezingen. Hij realiseerde zich dat het universum hem genezend vermogen had gegeven. Deze genezing vond plaats toen hij resoneerde met de Reiki-trilling, net als de ervaringen die hij had op de berg Kurama. Hij nam het als een teken uit het universum dat hij deze eenvoudige handplaatsings-behandeling moest delen als een startpunt dat ons naar Anshin Ritsumei leidt.

Hij noemde het Usui Reiki Ryoho, en richtte in april 1922 de Usui Reiki Ryoho Gakkai op in Tokio om het aan zoveel mogelijk mensen te kunnen leren.  De Usui Reiki Ryoho Gakkai bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds om de leringen van Usui Sensei voortdurend te delen.

Usui Sensei’s filosofie was simpel;
Mensen worden in principe gelukkig en gezond gemaakt. 
Ziekte en ongelukkigheid treden op wanneer we niet resoneren met Reiki vanwege vele factoren. Wanneer onze innerlijke Reiki en de Reiki in het Universum resoneren, zullen we geluk en gezondheid herwinnen.  Genezing vindt plaats wanneer onze innerlijke Reiki resoneert met de Reiki in het Universum. Anshin Ritsumei is een ultiem resultaat van Reiki resonantie met innerlijk-zelf en het Universum. De oorsprong van Usui Reiki Ryoho is om een Reiki-reis te beginnen met de handplaatsingsbehandeling, onze resonantie met Reiki elke dag te verbeteren en Anshin Ritsumei te bereiken.  
Dit was de oorspronkelijke bedoeling van Usui Sensei toen hij met Reiki Ryoho begon.

Reiki reist van Japan naar de wereld:

De geboorte van Westerse Reiki Ryoho

Usui Sensei had ongeveer 2.000 leerlingen, en 21 van de 2.000 waren Shihan (meesters). 
Chujiro Hayashi Sensei, een Japanse militaire arts en marinekapitein was de laatste Shihan die Usui Sensei had getraind. Hij onderwees Hawayo Takata, die dan later Usui Reiki naar Hawaï bracht. Chujiro Hayashi richtte Hayashi Reiki Kenkyukai (Hayashi Reiki Clinic and Laboratory) op en verliet Usui Reiki Ryoho Gakkai nadat Usui Sensei was overleden. 

Hawayo Takata woonde in Hawaï, en kwam naar Japan om behandeld te worden voor haar ernstige ziekten. Nadat ze genezen was, leerde ze Reiki Ryoho van Hayashi Sensei en werd ze een Reiki-master in Hayashi Reiki Kenkyukai. Ze bleef Reiki-sessies geven in Hawaï en trainde ook 22 Reiki Masters. 
Dit was de oorsprong van het zogenaamde Westerse Reiki-systeem.

Na het overlijden van Takata Sensei splitsten haar leerlingen zich op in twee groepen en hebben Reiki Ryoho wereldwijd verspreid. Reiki Ryoho is door veel mensen geaccepteerd voor zijn eenvoudige methoden en zeer effectieve resultaten. Momenteel beoefenen meer dan een paar miljoen mensen Reiki Ryoho wereldwijd.


Wat is het verschil tussen originele Japanse Usui Reiki Ryoho en Westerse Reiki Ryoho?

De originele Japanse Usui Reiki Ryoho is beetje bij beetje veranderd van de manier waarop het werd geïntroduceerd in Hawaï door Hawayo Takata, welke eigenlijk het systeem van Hayashi Reiki Kenkyukain had geleerd, wat niet volledig strookt met Usui Reiki Ryoho. Later werd dit verder verdeelt op het vasteland van de Verenigde Staten en vervolgens op de wereld. Met veel verschillende filosofieën en andere technieken werd Westerse Reiki Ryoho rond het einde van de jaren tachtig in Japan geïntroduceerd.

Westerse Reiki Ryoho heeft aanzienlijk andere kenmerken dan de originele Japanse Usui Reiki Ryoho. De originele Japanse Usui Reiki Ryoho heeft duidelijk zijn eigen traditionele benadering, zijn eigen filosofie en protocollen die strikt bewaard zijn gebleven en doorgegeven zijn door verschillende generaties, maar enkel in Japan. Daar waar Westerse Reiki Ryoho diverser is en waar sommige groepen de originele tradities enigszins strikt houden, terwijl andere groepen ze vrijelijk veranderen, en sommige groepen daar tussen in zitten. 

Zowel de originele Japanse Usui Reiki als Western Reiki hebben uitstekende eigenschappen. In de originele Japanse Usui Reiki wordt aangenomen dat negatieve energie ziekte veroorzaakt. Iemand die resoneert met negatieve energie, kan Reiki Ryoho beoefenen en stuurt dan Reiki om de negatieve energie te elimineren. 
Vervolgens zal de beoefenaar Reiki gebruiken om de spiritualiteit te verbeteren om niet opnieuw te resoneren met negatieve energie. Bovendien zal de beoefenaar de vibratie blijven verbeteren om een vredig en overvloedig leven te bereiken, op weg naar Anshin Ritsumei.  Westerse Reiki Ryoho heeft een filosofie om te werken met moderne geneeskunde als complementaire geneeskunde, en het is effectief geweest in het verbeteren van de geest en het lichaam van een patiënt.